AmByth Estate

Philip Hart och Mary Morwood Hart driver AmByth Estate i Paso Robles, Kalifornien, ett eget litet paradis. De arbetar biodynamiskt och Ambyth är den första Demeter-certifierade vingården i området. Totalt har gården 20 hektar, knappt hälften av marken är planterad med vinrankor. Här vaktar ett lamadjur och fåren som strövar fritt i vingården. Ambyth odlar med så kallad ”dry farming”, utan bevattning. De stora ekarna skyddar rankorna likt väktare mot solens starkaste hetta. ”Titta på träden där” säger Philip och pekar. ”De lever, då jag vet att även mina rankor kommer att finna det vatten de behöver.”

Sedan en längre tid har Ambyth använt amforor till de flesta av vinerna och de vita görs också ofta med skalmaceration. Philip och Mary adderar ingenting till sina viner, eftersom de vill att fruktens egenskaper ska uttryckas till fullo. De klarnar eller filtrerar inte vinerna, och de använder druvans naturliga jäst. Målsättningen är att göra drickvänliga viner med lite lägre alkohol.

Med biodynamiken strävar de efter att ha en självförsörjande vingård. De arbetar med egen kompostgödsel, vilken återupplivar jorden, ger hälsosamma plantor, balanserar ekosystemet och bidrar till gynnsam produktion av deras grödor. På Ambyth tillverkas förutom vin även olivolja och honung och man odlar olika frukter och nötter. Vingårdarna ligger på branta sluttningar, vilket kräver mycket arbete till fots.

Till producentens hemsida

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.