Azienda Agricola Colombaia

Colombaia drivs av Helena och Dante Lomazzi. De har 4 hektar vingårdsmark med sydvästsluttningar som är belägna i Colle Val d’Elsa strax utanför Siena. Jordmånen består av lera, kalk och fossila skal. Colombaia arbetar enligt biodynamiska principer med fokus på att följa naturens egen rytm. Vinerna spontanjäser med druvans naturliga jäst. Skalmacerationen sker långsamt och försiktigt under alkoholjäsningen. Vinerna varken klarnas, filtreras eller kylstabiliseras. Colombaia tillsätter endast en minimal mängd svavel vid buteljering och vinerna i vårt sortiment är Demeter-certifierade.

Under början av 1900-talet arbetade Dantes morfar tillsammans med sina kusiner med vinverksamheten Fratelli Lomazzi, då som vinhandlare i Puglia. En region som senare kom att bli ett expanderande vinområde. Därefter byttes namnet på företaget till Vinicola Lomazzi, då de utökade sina områden. Senare, under 1950-talet, fick de erkännande och blev en av de större och viktigaste företagen inom vinhandel. I och med att Italiens vinproduktion steg, öppnade det också upp för större kooperativa vinhandlare vilket dessvärre konkurrerade ut Dantes morfars företag. Under 1970-talet tog Dantes pappa över och utvecklade en produktion i Siena av chianti och vitt vin. Sonen Dante Lomazzi har sedan millennieskiftet drivit företaget och arbetar nu vidare med produktionen av små serier viner med kvalitet i fokus.

Till producentens hemsida