Domaine Montirius

Fokus på hållbarhet, perfekt mogna druvor, tidig biodynamisk certifiering och en verklig bredd av viner med sydfransk kraft. Det här är Domaine Montirius och familjen Saurel.

Christine och Eric Saurel är femte generationens vinproducenter på Domaine Montirius i södra Rhône. Domänen täcker både Vacqueyras och Gigondas appellationer. När Eric tog över efter sin far tog han steget att sluta med kemiska bekämpningsmedel. Övergången var klar redan 1987 och sedan dess odlar Montirius helt biodynamiskt på omkring 58 hektar mark. Egendomen fick sin certifiering redan 1999. Här används biodynamiska preparat fullt ut och man följer Maria Thuns odlingskalender, enligt den biodynamiska skolan. Vineriet byggdes om år 2002, det består av tre våningar och här arbetar man med gravitation.

Hållbarhet och kretslopp genomsyrar allt. Sedan 2001 har Montirius använt sig av en vattenbehandlingsstation, som gör att man kan återanvända vattnet som används inne i vineriet. Det är lätt att tro att vinerna är lagrade på ekfat, men det är de perfekt fenoliskt mogna druvorna som ger en antydan till ekkaraktär. Namet Montirius är en sammanslagning av barnens namn; Manon, Justin och Marius. 

MONTIRIUSLÅDAN
För sjätte gången lanserar vi Montirius-lådan med tre härliga höstviner i beställningssortimentet. Nu uppdaterad med ny cuvée, Les Violettes 2019, som sällskapar Le Villages 2019 och Jardin Secret 2016. Beställningsbar via nummer 77635, pris 492 kronor. Du beställer lådan här >
• 1x Les Violettes Vin de Pays de Vaucluse 2019
100 procent syrah, 60-åriga vinrankor, tio månader på cementfat.
• 1x Le Villages Vacqueyras 2019
80 procent grenache, 20 procent syrah, 30-åriga vinrankor, sex månader på cementfat.
• 1x Jardin Secret Côtes du Rhône 2016
100 procent grenache, 60-åriga vinrankor, 18 månader på cementfat.

Till producentens hemsida