Le Clos des Grives

Det lilla distriktet Jura i östra Frankrike har en speciell status, med många spännande egna druvor och uttryck. Benoit Mulin förvaltar möjligheterna väl.

Benoît Mulin är vinmakaren med stjärnstatus i Jura. Han har en fantastisk bakgrund till att i dag driva Le Clos des Grives. Egendomen grundades 1962 av Gaston Charbonnier, pionjär inom ekologisk vinodling, och 1968 var Le Clos des Grives den första vingården i Jura att certifieras av föreningen Nature, vilken han själv hade skapat 1964. Sonen Claude Charbonnier tog över 1982, men hade inga barn som kunde driva verksamheten vidare. 2017 köpte Benoît Mulin egendomen Le Clos Des Grives.

Vingården är belägen i hjärtat av Jura, nära de två prestigefulla appellationerna Château-Chalon och l’Etoile, i den lilla byn Chille. Här finns sydlig exponering, vilket är idealiskt för mognaden av druvorna som odlas i Jura. Le Clos des Grives består av 4 hektar fördelat på två hektar Chardonnay, en hektar Savagnin och en hektar avsatt för odling av druvor till rött vin (40 procent Trousseau, 40 procent Pinot Noir och 20 procent Poulsard). Hela gårdsarbetet är ett hantverk året runt, till hjälp finns bland andra alla de betande fåren som strövar fritt på gården.

”Sedan 1968 använder Le Clos des Grives endast ekologiska gödningsmedel för markodling samt koppar och reducerat svavel. Vårt fält belyser den biologiska och ekologiska balansen, liksom farorna med användning av bekämpningsmedel och syntetiska insatser för livsmedel och miljön. Det är viktigt att ta hand om marken, den tillhör inte oss och vi har skyldigheten att bevara det för kommande generationer”.
Benoît Mulin

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.