Marco de Bartoli

Producenten Marco De Bartoli har varit ledande sedan 1980-talet när det gäller att höja statusen för Siciliens marsala-vin, som länge ansetts som enkla matlagningsviner. Hans tre vuxna barn har nu tagit över, och tack vare dem har produktionen gått mer mot endruvsviner av lokala sorter. Vinet Vignaverde tillverkades första gången 2013. Tack vare ett mindre varmt år visade sig druvan grillo i en mer frodig och grön version. Detta gav idén till ett yngre, fräschare och mer livligt vin av flaggskeppsdruvan.

I och med industrialiseringen inom vinnäringen övergavs bland andra druvan cataratto, som annars alltid har kännetecknat detta område och som är en av de tre inhemska druvor som Marco De Bartoli utforskar. I hans vingård finns bland andra druvor cataratto i form av klonen lucido (=skinande), vilken ger fräschare och mer delikata viner än vanliga cataratto. Vingården på 2 ha ligger på västra Sicilien, i Trapani, och jordmånen är sandig lera.

Vinerna Pietranera och Sole e Vento är tillverkade av druvorna zibibbo och grillo. De är jästa på naturlig jäst och är ej filtrerade.

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.