Radici e Filari

Familjen Buganza, med vinstockar i bland annat La Morra, Verduno och Roero, har odlat och framställt vin sedan 1970-talet. Sedan 2016, och den första certifieringen, har man sakta men säkert fått alla sina ägor certifierade. Familjen har två projekt med vin och grappa – Buganza som är hela familjens projekt sedan ett trettiotal år och Radici e Filari som är sonen Emanueles projekt med rötterna i det gamla Italiens vinhantverk.

Med Radici e Filari ville Emanuele ta traditionen vidare i ett eget spår med ekologiska och naturliga viner. ”Det här är framtidens viner”, säger han. Piemontes egna druvor kommer till tals i olika tappningar, där varje druvas egen karaktär får framträda i naken frukt och spännande vinmakning. Vinerna har i olika sammanhang redan hunnit få internationell uppmärksamhet och flera har fått en medalj kring flaskans hals. I serien finns mousserande på ursprunglig metod, orange vin och vitt vin på arneis samt rött på nebbiolo, barbera, pinot nero och freisa.

Hösten 2020 introducerar vi nya viner från Radici e Filare i Sverige. Ett av dem, Radici e Filarie La Matota 2018, ingår även i en barbera-låda tillsammans med ett vin från Casscina Corte.

Till producentens hemsida