Rippon

Familjen Mills är fjärde generationen som brukar jorden på Rippon, 330 meter över havet på landområden ovanför sjön Wanaka, Central Otago. 1975 planterade Rolf Mills några rankor på ön som ett experiment. Det slog väl ut och knappt tio år senare, 1982, planterades rankor sedan med målsättningen att producera kvalitetsviner. Familjen släppte sin första kommersiella årgång sju år senare.

Klimatet på platsen är kontinentalt med varma och torra somrar och hösten är normalt utdragen, vilket gör att druvorna mognar långsamt. Risken för frost är stor både i början och i slutet av växtsäsongen. Central Otago har ett väldigt tufft klimat, men Lake Wanaka modererar och stabiliserar mikroklimatet i vingårdarna vilket gör det möjligt att odla vindruvor här. Ruby Island, som ligger mitt i den stora sjön, skyddar vinrankorna från den hårda vinden som ibland kan blåsa i området. Jordmånen där rankorna växer består av skiffer som täcks av ett tunt lager lössjord. Familjen, med Lois Mills som ansvarig, jobbar biodynamiskt och man tillämpar inte konstbevattning.

Med vinrankor som sträcker sig hela vägen ner mot Lake Wanaka beskrivs ofta Rippon som en av de vackraste vingårdarna som finns, och har man chansen är det väl värt ett besök. För de goda vinerna, den trevliga familjen och den fantastiska utsikten!

Till producentens hemsida

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.