Birgit Braunstein

Birgit Braunstein håller till i lilla byn Purbach i Burgenland, fem mil sydost om Wien. Odlingarna finns till största delen på Leithaberget, vilket är slutet på alperna med en altitud på några hundra meter över havet. Platsen skiljer sig därmed från resten av Burgenland som vanligtvis är platt. Även om det ligger på lite högre, har ändå morgon- och förmiddagsdimman från sjön Neusiedlersee sin inverkan och ger fräschör och syra i vinerna.

Det finns en burgundisk tradition kring arvet av vingårdar här. De 22 hektar som Birgit har i sin ägo är uppdelade på 40 olika små parceller, några av dem har bara ett par rader med rankor. 1996 var hennes första årgång och sedan år 2000 har hon fyra ungrare som hjälper henne med det biodynamiska arbetet i markerna. Jordmånen består av bland annat skiffer och kalk. Ovan mark är det en fantastisk fauna med vilda orkidéer, sällsynta blommor och örter som bidrar till kretsloppet.

Birgits bror driver en familjerestaurang längre upp på bygatan, där serveras bland anant underbar chark och korv på vilt som jagas av deras pappa. Varje dag träffas hela familjen på restaurangen och äter lunch tillsammans, pratar om det senaste som hänt samt arbetet i vingården och på restaurangen.

Birgit är en otroligt varm person med massor av positiv energi som hon fyller på med hjälp av Qigong och det ständiga arbetet och närvaron i naturen. Hon arbetar enbart med den naturliga jästen och tillsätter endast en liten mängd svavel när hon tycker det behövs.

Birgit har en bred range med allt från chardonnay, pinot noir och pinot blanc i mer klassisk stil till skalmacererad sauvignon blanc och blaufränkisch som legat länge på amphoror nedgrävda i marken. Alla uttrycker de hennes elegans och värme, det är rena viner som är full av liv.

Till producentens hemsida

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.