Bubbelspecial – massor av mousserande från Bedel

Fina bubblor duggar tätt – Françoise Bedel har anlänt. Flera nya viner kompletterar alltså nyligen lanserade laddningen från Eric Rodez. Vi snålar inte, utan lägger även till kul mousserande från andra distrikt. Här serverar vi hela listan, där Bedels nyheter får inleda. Tillsammans med våra vinbönder önskar vi riktigt smakfulla, festliga helger!

NYHETER FRÅN FRANÇOISE BEDEL

Françoise Bedel L´Àme de la Terre 2002 Brut, nr 83532, 669 kr Beställ vinet här >
Smakrik och mogen champagne på en blandning av druvorna Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Vinet är jäst delvis på ståltank och delvis på ekfat. Endast en del av vinet har genomgått en andra malolaktisk jäsning. Efter mognad på fat har vinet fått 14 år (!) på sin jästfällning, dosagen är 8 gram och vinet är degorgerat i juni 2018. Det är nu mycket utvecklat med toner av honung, champinjoner, smörkola, brioche, rostade nötter och malt. Syran balanserar det mogna och vinet dricks med fördel till smakrika fisk- och skaldjursrätter eller till kantarelltoasten med löjrom.

Françoise Bedel Originelle, nr 77949, 454 kr Beställ vinet här >
Frisk och mineralisk champagne med toner av citrus och röda äpplen på Pinot Meunier, Chardonnay och Pinot Noir. Den är jäst på ståltank, har fått ligga tre år på jästfällningen och har mycket låg dosage. Degorgerad december 2018. En pigg och fruktdriven champagne med äpple, citronskal och kex som i smaken kompletteras av en krispig syra och fin mineralitet. Ett underbart vin att hälsa välkommen med till några ostron eller till att fira in det nya året med. Eller varför inte till pizzan på nyårsdagen?

Françoise Bedel Dis Vin de Secret Brut, nr 82336, lansering 21/12, 489 kr Beställ vinet här >
Vinet – huvudsakligen vin från 2012 – får jäsa på ståltank, men en liten väl avvägd skvätt får småbubbla på ekfat. Dis Vin Secret ligger fem år på jästfällningen. Denna laddning är degorgerad januari 2019, har en dosage på 8 gram och upplevs torr med en rund, fin och tydlig fruktsötma. Här finns toner av lätt rostade nötter, röda äpplen, torkade aprikoser och vita nektariner. En mycket fin mousse med mycket smak och bra stringent syra. En underbar aperitif eller serveras gärna till pilgrimsmusslor och hummer med citrus och mango.

BUBBEL FRÅN ANNAT HÅLL

Cava Caprasia, nr 70267, 189 kr Beställ vinet här >
En fruktdriven och mycket stilren cava på Chardonnay och Macabeo. Från Valencia hämtar vi hem denna goding som legat nära två år på sin jästfällning. Dosagen är mycket låg och det är den väl utvalda, mogna frukten som får vinet att bli rent, fylligt och runt. Doften av mandel, gul stenfrukt, orange melon, päron och äpple är ren och fyllig och smaken är i paritet med doften och balanseras av frisk syra och pigga bubblor. Häll i vitvinsglas och njut till färska och rökta räkor eller kanske den nykokta krabban med rostat vitt bröd, majonnäs, dill och citron.

Cave de la Reine Jeanne Crémant du Jura, nr 70773, 239 kr Beställ vinet här >
En brödig och äpplig mycket smakrik crémant från Jura på lika delar Chardonnay och Pinot Noir. Ursprung Arbois och drygt tre år på jästfällningen i områdets äldsta källare anno 1322, samtidigt med stor fräschör. Mogna röda äpplen, nyrostat vitt bröd, lite smörkola och citrus i doften. En kraftig mousse och stringent syra med mineraliska toner. Perfekt till nykokt hummer eller rökta räkor med smakrika och feta tillbehör. Gärna i större kupa eller coupe.

Weingut Julius Weissburgunder Sekt Brut, nr 77451, 194 kr Beställ vinet här >
Fruktig och ljuvligt mousserande sekt gjord enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Druva är Weissburgunder till 100 procent, från utvalda marker på Rheinhessens bördiga slätter. En fruktstinn sekt som bjuder på doften av sommarblommor, vita persikor, mogna päron och fruktig smak med lite aprikos som balanseras av fin syra och de ljuva bubblorna. Drick ur vitvinskupa och njut till olika skaldjur och nyrökt lax med krämiga såser av majonnäs eller crème fraîche.

Porta del Vento Voria Pet Nat, 219 kr – Privatimport via Systembolaget
Grumligt, bubbligt, helt naturligt och läckert fräscht på druvan Cataratto. Från nordliga delen av Sicilien kommer denna naturligt jästa, ofiltrerade och osvavlade pétillant naturel. Doften av solmogna knöliga citroner, pomelo, ananas, röd grapefrukt och jäst samt smaken av dito kompletteras av en stringent syra och skalbeska som ger mersmak. Passar bäst som aperitif eller till feta kanapéer med rökt renstek eller lax.


AKTUELLA VINER FRÅN ERIC RODEZ

Eric Rodez Cuvée des Crayéres Brut, nr 78658, 509 kr
Detta vin är har fördelningen 60 procent Pinot Noir och 40 procent Chardonnay. Ett runt och generöst vin med tydlig fruktsötma av mogen frukt. Det är en blend av dussinet viner från 4-5 olika årgångar. En fjärdedel är vinifierat på små ekfat. Blommig och mineralisk stil med tydliga toner av mogna röda äpplen i doft och smak. Beställ vinet här >

Eric Rodez Grands Vintages Grand Cru Brut, nr 74516, 769 kr
Ett vin på 70 procent Pinot Noir och 30 procent Chardonnay. Komplex, rund och generös av perfekt mogen frukt. En blandning av vin från årgångar med perfekt mogna druvor från de bästa lägena. Allt vin är jäst och lagrat på små ekfat för största komplexitet. Ingen malolaktisk jäsning. Endast 3-4 gram dosage. Elegant och komplext med doft och smak av mogna päron, kvitten, röda äpplen och nybakad brioche med en tydlig mineralitet i doft och smak. Beställ vinet här > 

Eric Rodez Empreinte Noirs Grand Cru Brut 2009, nr 75913, 1 679 kr
Pinot Noir till hundra procent. Mycket subtil och komplex med stringent syra. Druvorna kommer från fyra olika Grand Cru-lägen i Ambonnay. All vinifiering sker i små ekfat. Ingen malolaktisk jäsning, ingen kylstabilisering och ingen filtrering. Endast 2 gram dosage är tillsatt, men desto mer passion. Vinet har legat hela elva år på jästfällning före degorgering.  Elegant och nyanserat med toner av citrus, citronzest, mogna äpplen och en tydlig mineralitet. Beställ vinet här >  

Eric Rodez Les Beurys Pinot Noir Grand Cru 2013, nr 74967, 1 129 kr
Endast Pinot Noir. Elegant stil med ljuv äppelfrukt. Druvor från skörden 2013, vinet är en Grand Cru ”d’Ambonnay” och druvorna kommer uteslutande från läget ”Beurys”. All vinifiering sker i små ekfat, ingen malolaktisk jäsning. Vinet har en mycket låg dosage. En ungdomligt fruktig och elegant stil med toner av kvitten, röda äpplen, mogna krusbär, röda trädgårdsbär och kryddor såsom vitpeppar och vanilj. Beställ vinet här > 

Eric Rodez Blanc de Blancs Brut, nr 78676, 559 kr
Endast Chardonnay. Fruktigt, fräscht och elegant med fin syra. Pigga bubblor med toner av citrus, fin fruktighet av gröna och röda äpplen, viss ton av brioche och liten nötighet. Ett perfekt skaldjursvin.  Beställ vinet här > 

Alla viner från Eric Rodez hittar du i Systembolagets beställningssortiment. Till vinerna >

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.