Gamla stockar, unika druvor och kulturarv

Hur hänger det egentligen ihop, det här med gamla stockar? Det talas allt oftare om just gamla vingårdar och vinrankor som har många år på nacken. Anledningarna är flera och fördelen intressant. Ju äldre stocken blir desto mindre skörd ger den och tillväxten är återhållen, vilket i sin tur betyder att de druvor som utvecklas blir mer koncentrerade och ger mer karaktär. Förutom att själva vinet kan sägas få en högre kvalitet, är den gamla vingården förstås ett viktigt kulturarv att ta hand om. Att rädda från förfall, kanske att åter väcka till liv efter många år i träda eller att värna om för fortsatt existens. Och sådant arbete finns det goda exempel på i vår tid, exempelvis i norra Spanien där gamla vingårdar med druvan garnacha, ofta belägna på riktigt hög höjd, tagits om hand och nu kunnat ge riktigt härlig viner.

Det där med hög höjd är ett kapitel för sig, men helt kort är det en fördel i och med att nätterna blir svalare och det är viktigt på varma platser. Druvan mognar långsammare och kan på bättre sätt behålla syra, medan övrig utveckling sker. Det ger en helt annan fruktig fräschör till vinet. Men åter till gamla stockar. En annan intressant faktor är att den gamla vingården oftast består av lokala druvor, de som har odlats på platsen i generationer, och att restaurera vingårdar innebär då en satsning på att bevara mångfald och möjligheten till viner med ursprung och lokal prägel.

Vad gamla stockar handlar om i faktisk ålder kan variera. Någonstans vid 50 till 70 års ålder är det relevant att börja använda begreppet och mellan varven handlar det om stockar som har 100 år eller mer på nacken. På vissa ställen finns riktigt gamla stockar som till och med har den dubbla åldern, alltså bortåt 200 år. Det är unikt och betydelsen av kulturarv blir tydlig på riktigt. Garnacha i Spanien har vi redan nämnt. País och carignan i Sydamerika och chenin blanc i sydafrika är andra exempel på druvor och platser där gamla stockar tagits om hand på ett fint sätt.

Beteckningen för gamla stockar finns på många språk, här listas några:
• Frankrike – Vieilles Vignes (VV)
• Italien – Antico Vitigno (AV)
• Spanien – Viñas Viejas (VV)
• Tyskland – Alte Reben (AR)
• Portugal – Vinhas Velhas (VV)

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.