Le Puy

Biodynamik i Bordeaux är inte helt vanligt, men Château har valt denna väg sedan många år tillbaka och är en stor inspirationskälla för andra som vill ta steget att ställa om sin odling.

Le Puy ligger i Côtes de Francs som är beläget på samma platå som S:t Emilion och Pomerol, ”Plateau des Merveilles”, underverkens platå. Familjen Amoreau har brukat marken och gjort vin här sedan 1600-talet. Man odlar helt biodynamiskt, som en av få producenter i Bordeaux, sedan många år tillbaka för att höja kvaliteten på vinerna. Kuriosa är att franska staten använder gården som referens för jordprover eftersom inga kemikalier har använts på ägorna sen starten år 1610, utan enbart naturgödsel.

Från 1990-talet och framåt har den bästa metoden utprovats för att tillverka och lagra vinerna på ett stabilt sätt utan att behöva tillsätta svavel under processen. Enbart de bästa, helt friska druvorna plockas, man använder endast den naturliga vilda jästen och låter sedan vinerna lagras i 24 månader. Under lagringen rörs vinet försiktigt om regelbundet, helt efter den biodynamiska månkalendern, och avslutningsvis buteljeras vinerna utan någon filtrering eller annan påverkan på vinet. Det gör att vinerna verkligen uttrycker årgång, terroir och kärlek till hantverket.

”För att vara en vinmakare behöver du vara observant, nyfiken, fantasifull och ha tjockt skinn. Du behöver också vara passionerad när det gäller naturen och respektera vad vi fått att arbeta med. Du måste vara konstnärlig i dina metoder, djärv i tankesättet och samtidigt ödmjuk. En vinmakares jobb är att förmedla något, att skapa en direkt väg till vinälskarna. Att visa dem det bästa du har att erbjuda, via vinet.” Jean-Pierre Amoreau

Till producentens hemsida

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.