J Mourat

Vår vinmakare J Mourat har adress Loire, långt västerut mot havet, inte långt från La Roche-sur-Yon. Det här är en veritabel trädgård, saltstänkt från havet, och här görs som sig bör riktigt härliga trädgårdsviner. Fullt njutbara året runt såklart, men med den där fruktiga, somriga känslan. Den beror inte bara på svalka från havet och frodiga rankor, utan även på en riktigt fin vinmakning där frukten får ha huvudrollen i en fullt hållbar, ekologisk produktion. En hälsning direkt från J Mourat kommer nedan och vinerna du kan beställa via Systembolaget är följande.

Chenin de Jardin 2019, nr 78340, 194 kr Beställ vinet här >
Ung, pigg och fruktig chenin blanc, lätt att tycka om, med härligt gröna toner.

Rouquin de Jardin 2019, nr 76914, 194 kr Beställ vinet här >
Svalt och fräscht rött på pinot noir, från Loires saltstänkta trädgårdar.

J Mourat sänder en hälsning och berättar om verksamheten och vinerna:

”The History of Mourat Vineyards started in 1880 on the Ré island where the Mourat family were producing wines and salt from the salty marshes. Then we were wine merchants during three generations in the city Les Sables d’Olonne. In 1974 the vineyard that was to become the Château Marie du Fou was beeing created. In 1998 we increased the size of the estate by buying the Clos Saint Anré in 2006 and the Moulin Blanc in 2011. For us it was evident that we had to continue what our ancestors started 140 years ago. I hope that my children will continue the story.

We are located in the south of the Loire river and here we normally have more sunshine than the other Loire valley vineyards. Our vines are located not far away from the Atlantic Ocean and therefore also benefit from the sea breeze. The soils are made up of hillsides of schist and rhyolites.

For us, the most difficult thing is to find the right balance between terroir, minerality and freshness to make the best possible wines. It is through the experience of the vinification of many vintages that we can reach it. It is never acquired definitively. With time passing by, we know our soils and vines better and better, but each new vintage is a challenge!

We very much like to vinify the Chenin grapes. On these terroirs, the grape makes really great white wine. For more than 10 years, we have progressively converted all the vines to be organic cultured,  because it is for me obvious that we have to respect and preserve the heritage and the legacy of our ancestors.

Please enjoy the wines and take as much pleasure by drinking them that we took by making them. The wines can be enjoyed now and for a couple of years onward from now. The Chenin Naturiste is very nice with oysters from the Bassin d’Arcachon.”


Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.