Wallbergs vinvänliga recept – lammlägg som rimmas i rapsolja

Vårhelger kräver vårmeny och vi tänker lamm. KC Wallberg plockar fram sitt allra bästa recept, hur gott som helst och riktigt vinvänligt. Du kan sätta både vit och röd bourgogne till rätten, en sangiovese från Italien eller något rött från Spanien, som inte är alltför kraftfullt. Receptet kräver lite tid i tillagning men är sedan en enkel match att fixa.

LAMMLÄGG TILLAGAD I RAPSOLJA
4-8 lammlägg
3 liter vatten
180 g salt (cirka 1,5 dl)
1 hel vitlök
10-15 kvistar timjan
1/2 tsk vitpepparkorn
2 liter rapsolja
1/4 svartkålshuvud
1 gul lök
Hackad persilja till garnering

Dag 1
1. Skölj köttet. Häll vatten och salt i en stor bunke eller kastrull. Blanda väl sp att allt salt löses upp i vattnet, cirka 10 minuter. Halvera den hela vitlöken. Bryn halvorna på snittytan i en stekpanna utan fett, på medelhög värme till den nästan blivit bränd.
2. Lägg ner vitlöje cih lammläggen i lagen och låt rimma cirka 12 timmar eller över natten i kylen.

Dag 2
3. Sätt ugnen på 75 grader. Lyft upp läggen och vitlöken. Skölj läggen i kallt vatten och låt rinna av, torka lätt med papper. Lägg läggen, vitlökshalvorna, timjan och vitpeppar i en gryta eller ugnssäker form. Häll över rapsoljan så att köttet täcks. Lägg på locket eller täck med aluminiumfolie. Sätt grytan eller formen mitt i ugnen cirka 12 timmar, tills köttet är riktigt mört. Lyft upp köttet ur oljan och bryn det i en stekpanna.
4. Skär bort de grova mittstjälkarna på svartkålen och skär resten i bitar. Skala och strimla löken, stek den och kålen lätt i lite rapsolja från grytan.
5. Servera köttet med kål- och lökblandningen. Garnera med hackad persilja.

Servera gärna en sallad på matvete och grönt till lammet eller valfri potatis. En reducerad rödvinssås är också mycket gott till rätten.


Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.