Hermann J Wiemer

Fingerlakes är ett vindistrikt i på östra sidan av USA, i norra delen av New York State. Platsen är känd för sitt svala klimat när det gäller vinodling, något som blir alltmer intressant och som ger förutsättningar för de svala viner vi gillar skarpt. På denna vackra plats ligger vinfirman Hermann J. Wiemer, specialist på bland annat viner på druvan Riesling.

Vinfirmans grundare Hermann Wiemer har sitt ursprung i en världens främsta regioner för Riesling, nämligen Bernkastel i Tyskland. Jordmånen och klimatet i Fingerlakes, där vattnet bidrar till att jämna ut temperaturen, har många likheter med Bernkastel. Herrman kom till Fingerlakes under 1960-talet och när tillfälle senare gavs tog han chansen att bygga upp en verksamhet här. Numer är det vinmakare Fred Merwarth och svenske agronomen Oskar Bynke som har tagit över.

Inriktningen har varit hållbar sedan tidigt 2000-tal, sedan dess har ingen kemisk bekämpning med pesticider använts och odlingen sköts ekologiskt. År 2015 påbörjades även konverteringen till biodynamisk odling. Det innefattar en helhetssyn kring all odling och naturen på platsen, där biologisk mångfald bevaras. I vingården används täckgrödor och biodynamiska, naturliga preparat. Det ger starkare och mer motståndskraftiga rankor, bättre kvalitet på skörden och sin tur bättre viner.

I vinframställningen gäller minsta möjliga påverkan. Handskördade och handsorterade druvor jäser på naturlig jäst, varje vingårds terroir får på så vis möjlighet att skina i vinerna. Hermann J Wiener producerar hela tolv varianter av Riesling med olika söthetsgrad, vita viner på Chardonnay och Grüner Veltliner, röda viner på Merlot, Cabernet Franc och Saperavi samt mousserande viner och dessertviner. En imponerande produktion från denna region. Vi gläds åt att kunna presentera firmans Riesling i Sverige med start 2022.

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.