Eric Rodez

Musiken i vinet ska få tala, säger Eric Rodez. I ett Champagne som han menar präglas av stordrift, går han sin egen väg med biodynamik som ledstjärna.

Eric Rodez är champagneproducenten med en egen stark filosofi kring äkta vin, i en region som Eric menar präglas av problematisk stordrift på bekostnad av omsorg och kvalitet. Eric och hans hustru Martine driver familjeegendomen Rodez i Ambonnay. Nionde generatioen gäller, när nu sonen Michael också finns med i verksamheten. Eric kom tillbaka till familjevineriet 1982 efter att ha arbetat runtom i Europa och Frankrike. Han har bland annat varit enolog på Krug, där han  lärde han sig vikten av att blanda cuvéer med druvor från små parceller, odlingslotter, och även speciell ekfatshantering. Här föddes även passionen för att blanda flera äldre årgångar än man vanligtvis gör i Champagne. Rodez vingårdar mellan Bouzy och Ambonnay är topplägen för främst Pinot Noir. Här finns gynnsam altitud, 130 möh i snitt, i ett annars relativt platt och monotont landskap. Syd-sydostsluttningar skyddar druvorna mot frost och den ytterst viktiga jordmånen av kalk, sandsten och lera med kalksten ger kraftfulla men eleganta viner. 55 procent av odlingarna består av pinot noir, resten av chardonnay som växer i lättare, finare jordmån. Totalt har egendomen 16 hektar mark.

För att verkligen få fram mineralitet och, som Eric säger, musikaliteten i vinet, har han sedan 2009 arbetat biodynamiskt. Hans strävan mot miljömässigt respektfull vinodling har även lett till HVE-certifiering (Haute Valeur Environnmentale) sedan 2012. Här ingår förutom det ekologiska även biodiversitet och vattenanvändning på gården. Överlag gäller delvis genomförd malolaktisk jäsning, för att ge komplexitet och för att behålla syra. Dosagen är låg, kring 5-8 gr/l, och Eric använder RCGM (rectified concertrated grape must), istället för rörsocker.

Till producentens hemsida

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.