Pierre Frick

Egentligen handlar det inte om vintillverkning, säger Jean Pierre Frick. Det handlar mer om att förädla det rankan redan har stått för på egen hand, i vingården. Men visst, det är biodynamisk inramning som lägger grunden.

Domaine Pierre Frick ligger I Pfaffenheim, mellan Colmar och Guebwiller i Alsace. Här finns 12 olika lägen vad gäller jordmån, varav flera Grand Cru-lägen. Majoriteten är kalkjordar. Sedan 1970-talet arbetar domänen ekologiskt ekologiskt och 1981 började man även odla biodynamiskt. I dag är Domaine Pierre Frick en av de mest framstående producenterna i Alsace och en av de främsta förespråkarna för biodynamisk odling, av kvalitativa skäl. Jean Pierre, hustrun Chantal och deras son Thomas arbetar med produktionen.

Tillverkningen är ganska enkel. Druvorna skördas för hand, både för kvaliteten och den kulturella aspekten kring skörden. Därefter krossas druvorna och överförs till väldigt gamla fat, så kallade foudres, där jäsningen börjar med den naturliga jästkulturen. Vinet flyttas därefter över till nästa fat för mognad. Vinerna buteljeras sedan helt utan någon form av kemisk eller fysisk behandling, förutom kort filtrering på cellulosaplattor. Jean Pierre menar att det egentligen inte handlar om vintillverkning, utan snarare om att förädla det vinrankan redan gjort för att nå äkta, livfulla viner. På så sätt speglar vinerna den riktiga balansen från druvorna, årgången och omsorgen i vingården. Från slutet av 1990-talet har Pierre Frick gjort en serie med svavelfria viner, vilket alltid skrivs ut på etiketten.

Vi lanserar återkommande viner från Pierre Frick och du hittar aktuell vinlista på Systembolaget HÄR >

Till producentens hemsida

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.