Renato Buganza

I Piemonte, närmare bestämt i den lilla orten Piobesi d’Alba, finns vinproducenten Renato Buganza som är ett nytt tillskott på vår vinlista sedan 2020. Ett familjevineri fullt ut, som har producerat vin på ett hållbart sätt under 30 års tid i regionerna Langhe och Roero.

Vingårdarna ligger på sluttningarna i Gerbole och Garbianotto har 50-åriga rankor och ger, tack vare manuell omsorg, druvor av bästa kvalitet. Handskörd gäller alltså och gröns sådan tillämpas, vilket betyder frukt klipps bort under sommaren för att hålla tillbaka uttaget och öka koncentrationen i de druvor som får mogna. Handskörden ger även möjlighet till noggrann selektering, druvmaterialet som når vineriet ska vara på topp.

Familjen Buganzas viner får sin kvalitet dels av ett gott vingårdsläge, dels av en hantverksmässig produktion. Ekvationen kan låta enkel – det är sol, vatten, jordmån och vinstockar som tillsammans ska göra jobbet, med så lite påverkan på processen som möjligt. Men naturligtvis handlar det om så mycket mer, verklig passion och stor omsorg om alla detaljer är vad som ger innehållet i flaskan. ”Det handlar helt enkelt om att samarbeta med naturen, att skapa balans och harmoni i vingård och vineri”, säger Buganza.

Tre vita viner tillverkas, på lokala druvan arneis och på chardonnay, varav ett är ett mousserande druvblend på den klassiska metoden. Nebbiolo, barbera och dolcetto används alla på den röda sidan, i sju olika etiketter.

Sonen i familjen, Emanuele Buganza, driver även Radici e Filari som gör en serie ekologiska, naturliga viner på främst Piemontes inhemska druvor.

Till producentens hemsida

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.