Välkommen Radici e Filari – ny producent i Piemonte

Barbera är temat för en av höstens lådor från Vinluckan. Ett nytt tillskott bland producenter, Renato Buganza, står det ena vinet i lådan, tillsammans med en barbera från Cascina Corte. Här beställer du lådan.

Platsen är Piobesi d’Alba, strax norr om Alba i Piemonte. Här jobbar familjen Buganza med vinproduktion där en rad av regionens olika druvor finns representerade. Renato Buganza är familjevineriet och under namnet Radici e Filari jobbar sonen i famiiljen, Emanuele, med en serie naturliga viner. Vi har fastnat lite extra för ett vin på druvan barbera, först ut i vår portfölj. Du hittar vinet i Vinluckans låda nummer 01, tillsammans med ett annat vin på barbera från vår producent Cascina Corte. Lådan ger en toppentrevlig hemmaprovning av druvan, som under senare tid verkligen har tagit ett kliv på kvalitetsstegen och gått från bordsvin till toppvin. Annars kan du självfallet njuta av vinerna vid två olika tillfällen och ändå få chansen att jämföra intrycken. Vi slår ett extra slag för en viltmeny till vinerna.

VINLUCKAN No. 01
Barbera d’Asti DOCG Matota från Renato Buganza/Radici e Filari
Langhe Barbera 2016 från Cascina Corte
Ursprung Piemonte | 2 x 750 ml | Alkohol 14-15% | Pris 500 kr
Här beställer du lådan >

Buganza är ett familjevineri med lång tradition av odling och vinmakning, sedan ett trettiotal år tillbaka har familjen jobbat med hållbar produktion i Alba. Vingårdarna ligger på sluttningarna i Gerbole och Garbianotto och här finns 50-åriga stockar som, tack vare manuell omsorg, ger druvor av bästa kvalitet. Gott vingårdsläge och hantverksmässig produktion kan låta som ett enkelt recept, men det handlar förstås om stor omsorg hela vägen. ”Det handlar helt enkelt om att samarbeta med naturen, att skapa balans och harmoni i vingård och vineri”, säger Renato Buganza. Buganza tillverkar tre vita viner, på lokala druvan arneis och på chardonnay, varav ett är en mousserande druvblend på den klassiska metoden. Nebbiolo, barbera och dolcetto används alla på den röda sidan, i sju olika etiketter.

Barbera d’Asti DOCG Matota görs av Emanuele Buganza, sonen i familjevineriet, som här har tagit fram en avskalad, ren och fruktig barbera under produktlinjen Radici e Filari. Matòta betyder ’ung flicka’, vinet är avsett att drickas ungt. Inga ekfat har varit med, utan bara ståltank. Naturlig jäst och ingen filtrering. Alkoholhalten ligger på 14-15 procent. Vinet är härligt osminkat och druvan kommer till tals på ett fint sätt.

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta bekräftar du rätt ålder.